Pod pojmem cereálie si většinou představíme různé lupínky a výrobky na bázi müsli, které pojídáme zpravidla ke snídani. Miska těchto cereálií, trocha mléka a hurá, mám skvělou snídani? Že to tak není? Správně, v prvních větách je hned několik chyb. Takže za prvé – cereálie znamená obilovina, tudíž to může být i chléb. Za druhé – s miskou snídaňových cereálií a kapkou mléka zrovna terno neudělám. Přesto patří tyto (půjdeme s proudem a budeme je nazývat snídaňovými cereáliemi) snídaňové cereálie mezi jedny z nejoblíbenějších snídaní.
Jak ovšem vybrat ty správné a jak si poskládat vhodnou snídani? Podívejme se jim na zoubek, resp. na obal. Informace na obalech výrobků jsou vztaženy na 100 g výrobku, mnohdy ještě na 1 porci (v průměru 30 g cereálií), kde však bývá zahrnuto i přidané mléko nebo jogurt. Zajímejte se tedy především o nutriční hodnoty vztažené k 100 g výrobku. Energetická hodnota snídaňových cereálií se pohybuje v průměru kolem 2000 kJ, proto velikost porce je relativně malá.
Dalším důležitým ukazatelem je množství tuku a sacharidů. V kolonce sacharidy najdete jak jejich celkové množství, tak obsah jednoduchých sacharidů (cukrů). Množství jednoduchých sacharidů by mělo být co nejnižší (nejlépe pod 20 g/100 g). U snídaňových cereálií nás také samozřejmě musí zajímat obsah vlákniny, který závisí především na tom, zda je daný produkt vyroben z celozrnné mouky. Ideální je, když má výrobek obsah vlákniny cca 5 g/100 g. Je to možná překvapivé, ale u snídaňových cereálií sledujte i obsah sodíku (u snídaňových cereálií má být obsah sodíku rozhodně pod 0,6 g/100 g). Nadbytek sodíku ve stravě vede ke zvýšení krevního tlaku a zadržování tekutin v těle, je proto dobré ho přijímat co nejméně. Sledujte též, zda müsli není spékané – vyrábí se za vysokých teplot a má nižší nutriční hodnoty.
Z hlediska složení snídaně je postup jednoduchý – přiměřeně sacharidů (tj. 30 g cereálií), dostatečně bílkovin (žádných 100 ml mléka, ale buď pořádný hrnek mléka nebo 150-200 g polotučného, nejlépe bílého jogurtu), přiměřeně ovoce (1 mandarinka, ½ banánu) a jistě že i tekutiny (doplnit tekutiny po ránu je zvlášť důležité) a máte výbornou snídani.
A co je důležité - snídejte!!!!!!!!!!
Ukázalo se, že lidé, kteří vynechávají snídaně, mají většinou celkově horší skladbu jídelníčků. Celodenně konzumují více tuků, méně některých minerálních látek a stopových prvků či vlákniny a mají větší sklon k rozvoji obezity.
Energie na 100 g 1 580 kJ
cukry na 100 g 17 g
množství vlákniny na 100 g 6 g
obsah sodíku na 100 g 0,5 g
Pochutnejte si s Nestlé Fitness třeba i na lívanečkách.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Už se těším mňam
Včera jsem byla na běžkách na Kramolíně, tam bylo nádherně. Ujeli jsme 15 km, a je mi tak dobře...
ahojky Martina
vločky a třeba trošku ořišku a loupanej slunečnice a ovoce .Sem ráda, že mám novou věc na snídáni.
krysa: no je to boj, ale odvážím 50 g a s bílém jogurtem nebo na sváču sebou v skleničce jsou super. ty obyč nejím vůbec
Ale ovesné lupínky a mléko snad nevadí ne?